pondelok 31. augusta 2015

Kultúrny šok: Nagoya – Fukuoka a domov

Neskutočné Japonsko 1. - 16. júla (9 dielov)


15. – 16. júla
Kultúrny šok: Nagoya – Fukuoka a domov
Posledný shinkansen tentoraz trvá štyridsať minút. Oddychujeme. S batohmi to bol fakt telocvik. V Nagoyi prestúpime na vlak. Odvezieme sa jednu zastávku a potom prestúpime na ďalší vlak na letisko. Koniec cesty ideme cez vodu. Pekné. Vlak je plný, ale nakoniec sedíme. Víta nás miniletisko. Nemáme boarding pasy, ale pani nám všetko s úsmevom vybaví. Odovzdáme batožinu a sme voľní. Ideme do obchodíku, je tam rad. Kúpime si jedlo a zjeme ho pri stole s ostanými hladnými pasažiermi. Nasadneme do lietadla, dáme si zelený japonský čaj a už sme vo Fukuoke, na ostrove Kjúšú. Najradšej by sme tam rovno nechali batohy, pretože letíme hneď ráno. Ale vezmeme z domáceho terminálu metro a ideme do centra. Vo vagóne sedí rozvalený spiaci muž. Cez tri sedačky a jeho veci ležia na zemi pod ním. Po chvíli nám dojde, že je na mol a chichoceme sa tak, že rozosmejeme pol vlaku. Od únavy neviem prestať. Na ďalšej zastávke si k nemu prisadne chlapík a on nelení, hneď mu na plece zloží hlavu. Hehe. Nedá sa odolať ďalšiemu záchvatu smiechu. Na ďalšej zastávke sa mu prihovorí mladý muž, niečím ako, že máte veci na zemi (akoby si to nik iný a hlavne on nevšimol). Prebudí sa, potrasie hlavou a snaží sa tváriť normálne, ale je očividne KO. Nanešťastie už vystupujeme. Vezme veci a ide aj on. Autopilot. Motá sa po stanici. Necháme ho jeho osudu. Vyjdeme von a rýchlo trafíme k hotelu (mám to naštudované, fľaše saké sú ťažké ako hrom). Avšak nič nie je jednoduché. Majú ešte jeden hotel, a my bývame tam, o pár ulíc ďalej. Pomóc, ja už nechcem ísť s batohmi ani jeden krok naviac. Fuj. Konečne sme na správnom hoteli, totálne upachtení. Sprcha a ideme ešte do mesta. Je tam žúr. Všade na ulici. Stretávame opitých, hlučných, rozjarených ľudí – Japoncov, čo sme za celý výlet nezažili. Popri rieke sú stánky, kde sa varí. Okolo sú rozložené stoličky, všetky obsadené. Ľudia jedia na verejnosti, popíjajú. Sme plachí a nájdeme si „obyčajnú“ reštauráciu. Obsluhuje nás chalan z Nepálu, moc po anglicky nehovorí. Ale nakoniec si niečo vyberieme, dáme si aj saké. Jedlo je fajn. Užívame si atmosféru. Pomaly sa prejdeme naspäť na hotel. Ulice sa medzitým vyprázdnili. V noci ešte dojde mail, že nám posunuli let na neskôr, super, nemusíme vstávať tak skoro. A potom dojde ešte jeden, že ho presunuli na trocha skôr. Konečne sa nám podarí vybaviť on-line check-in, hoci boarding pasy si nevytlačíme. Oni sú tu však takí milí, že isto nebude problém to vyriešiť.
Ráno vstaneme, posledný krát sa zbalíme. Veci rozdelené podľa európskych noriem. Metrom sa odvezieme na terminál domácich letov a busom sa presunieme na medzinárodné lety. Odovzdáme batožinu, pani nám vytlačí letenky, ale zas nemáme sedačky vedľa seba. Spoliehame sa na prázdne lietadlo, ale je úplne plné. Aj Slovákov, Čechov a Poliakov. Ja sedím pri okne dva rady za Filipom, vedľa japonskej babičky a dedka. Zabávam sa na nich. Máme dotykové obrazovky, ktoré jednoducho nezvládajú (vôbec by som si to o Japoncoch predtým nemyslela). Pani si hneď nastaní portugalčinu. Našťastie je aj letuška, čo vie po japonsky. Pomôže jej to prehodiť. Ujo si ani nezapne obrazovku, ale ďube do manželkinej, hoci ona sama je snaživá. Ale naozaj im to nejde. Nevedia, ako sa na niečo dostať, prípadne vrátiť späť. A sú moc rýchli. Ešte, že pred ňou nik nesedí, lebo asi by sa z toho dotyku netešil. Z času na čas (aby to nebolo očividné, že ich sledujem) im pomôžem. Pani nehovorí po anglicky, tak na mňa hovorí japonsky a ujo mi ďakuje po japonsky a pridáva ospravedlňujúce „sorry, sorry“ po anglicky. Cesta ubieha. Lúštim si krížovky, pozerám filmy. Mám vegetariánske jedlo. Super, tak sa najem. A majú aj juhoafrické víno. Dáme si s Filipom. Ľudia postávajú pri WC: z okna vidieť Kóreu aj Čínu, potom Rusko. Kecajú tam, pozerajú z okna. Holandské letušky sú také milé, priateľské, smejú sa, že si všetci začnú objednávať aj mimo časov vyhradených na jedlo, kolu, víno a potom aj „cup of noodles“. Nejaký čas tam prestojíme aj my. Let tak rýchlo a príjemne ubehne. Po desať a pol hodinách prestupujeme v Amsterdame. Ľudia sa stresujú, ale máme štyridsať minút. Ideme na prednostnú kontrolu, prejdeme rýchlo a máme čas. Nakoniec ešte na odlet aj čakáme. Konečne Viedeň. Vystúpime do tepla. A konečne doma. Večer sme tu. Ráno sme ešte boli v Japonsku (samozrejme so sedemhodinovým posunom). Naozaj neskutočné.

A potom sme doma v šoku. Akoby sme neboli preč dva týždne, ale roky. Ako to tu takto môže fungovať? Všetko! Nefunkčné a nefungujúce veci. Prístup ľudí. Ako tu takto môžeme žiť? Ako tu takto môžu žiť? Predtým sme to nevideli? Teraz sme si jasne uvedomili rozdiely.
Nič iné nám nezostáva. Pomaly, časom, sa šok z návratu utlmuje. Zabúdame.

Japonsko v skratke (mestá a stanice):
Fukuoka, Nagoya (Kanayama, Sakae, Nagoyako), Fujikawaguchiko, Fujisan, Tokio (Shinjuku, Nippori, Akadoshogakkomae, Ueno, Asakusa, Akihabara, Okachimachi, Tabata, Shibuya, Nishinippori, Haneda), Chitose, Sapporo, Asahikawa, Sounkyo, Kurodake, Kamikawa, Aomori, Shinaomori, Omiya, Nagano, Yudanaka, Jigokudani, Tokio (Yurakucho, Tokyo), Kyoto (Momoyama), Nara, Joyo, Kyoto (Uzumasa), Osaka (Shinosaka), Hiroshima, Miyajimaguchi, Kyoto (Tanbaguchi, Sagaarashiyama, Nijo), Fukuoka (Tenjin, Nakasukawabata)
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára