streda 30. júla 2014

The Garden Route

Roadtrip Juhoafrická republika 2013 (čítanie na dlho a prečítajte všetkých 12 dielov)
9. 6. – 26. 6. 2013



20. júna
Ďalší východ slnka. Zbalíme sa a nasadáme do auta. Včera sme videli podnik, kde by sme si mohli dať raňajky. Ideálny, pri ceste, s parkovaním, pár stolíkov vonku, káva rozvoniava. Croissanty, džús z čerstvých pomarančov aj káva sú výborné. Príjemný začiatok dňa. Ani sa nám nechce odísť.
Natankujeme, kúpime si vodu na cestu a ideme smer Plettenberg Bay – krásne snobské pobrežné mestečko (163 km). Pekná pláž. Ale už o čosi chladnejšie počasie. Aj keď nejaká rodinka sa tam čvachtala vo vode, my ideme ďalej. Knysna (32 km), čo sa vyslovuje ako „najzna“, je ďalšie mesto na The Garder Route, zelenej záhradnej ceste. Zaparkujeme v centre, možno sa tu ubytujeme. Prejdeme sa po hlavnej ulici s obchodmi a infom. Konečne ochutnám prvú zmrzlinu. Strojovú. Neskôr čakám následky. Majú cyklistické trasy aj požičovňu bicyklov, zvažujeme ďalší plán. Mesto je postavené okolo zálivu na úplnej rovine. Oceán z mesta ledva vidieť cez úzku štrbinu pomedzi útesy The Heads, ktoré tvoria akýsi ochranný val na pobreží. Je tu vlhko a zeleno. Keďže k vode je to ďaleko (7 km), ideme predsa len autom. Cez upravenú štvrť s krásnymi domami vystúpame na ľavý útes. Hľadáme parkovisko a výhľad. Wow. Krásna tyrkysovozelená voda. Vlny, lode. Krásne. Urobím asi päťdesiat fotiek, kým v diaľke niečo zbadám. Asi je to veľryba. A aha, vodotrysk z vody! Potom niečo ako chvost. Fotím. A naozaj. Veľryba! Konečne! Pozorujeme ju dlho. Pláva popri pobreží a rovno popred nás. Akoby sa zabávala, pláva si, krúti sa. Odchádzame, keď už toho máme dosť (aj keď nemáme). Veď ďalšie dni ideme na loď do Hermanusu na pozorovanie veľrýb, kde ich uvidíme, dúfam, celkom zblízka.
Nad Knysnou sa zbiehajú mraky, chceme im ujsť a tak sa rozhodneme ubytovať až v Mossel Bay (113 km). Dojdeme na cíp mesta až k oceánu. A naozaj to vyzerá, že sme zlému počasiu ušli. Tu je modrá obloha. V reštaurácii pod majákom sa osviežime. Nafotíme obrovské vlny, ktoré sa lámu o skaly pod nami a ideme hľadať ubytovanie. O dve ulice ďalej backpacker so surferom na recepcii nás nesklamú. Pred večerou sa prejdeme hore k majáku, kde stretneme podivné zvieratka, potkany? Potrava pre kobry (značku sme našťastie videli, až keď sme zišli dole na cestu)? Jeme v miestnej vychýrenej reštaurácii na pláži. Je tu plno, ledva nám našli jeden voľný stôl. A majú aj internet, keďže na ubytovaní zase raz nejde.
Po večeri si sadneme doma na terase. Ja konečne dokončím knihu, ktorú na striedačku čítame s Filipom. Predbehla som ho o 80 strán. Je tu dosť ľudí, jedia, varia, kecajú. Mladí, bezstarostní. Na cestách. V areáli je aj bazén, avšak na kúpanie je chladno.
Spíme na izbe s dvoma ďalšími babami, ktoré takisto cestujú po Afrike. Vyrazili však z opačného smeru, z Kapského mesta. 




rovná, kvalitná, široká cesta


bungee jumping bridge


Plettenberg Bay


Knysna



chvost




Knysna "dnu"




Mossel Bay




čo to je?




pri majáku




maják


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára