streda 30. júla 2014

Durban

Roadtrip Juhoafrická republika 2013 (čítanie na dlho a prečítajte všetkých 12 dielov)
9. 6. – 26. 6. 2013


14. júna
Čo je lepšie ako zobudiť sa na východ slnka? Musíte ho vidieť, je tu krásny, nadšene nás presviedčajú domáci. A tak vstávame. Gýč. Fotka s palmou a vychádzajúcim slnkom z oparu nad oceánom. Wow. Čo je lepšie ako zobudiť sa na burácajúce vlny? A tak sme sa rozhodli ostať ešte jednu noc.
Ideme sa prejsť k Indickému oceánu. Nájdeme si na pieskovej pláži bufet a dáme si kávičku. Hnusnú. S hnusným mliekom. Trocha retro, s primontovanými stolmi a plastovými stoličkami, ale moc milé. Vo vode sú surferi.
Len sa tak prechádzame, oddychujeme od auta a presúvania sa. Jedna hlavná ulica nás však rýchlo unudí a auto zas vyhrá. Ideme na výlet do Durbanu, veľkého mesta poblíž. Hrali sa tu aj nejaké zápasy majstrovstiev sveta vo futbale v 2010, majú veľký, nový štadión. Prejdeme sa cez mesto k vode, k prístavu a na Victoria Street Market, ktorý musia všetci navštíviť. Mesto je plné, čiernych aj rôzne farebných ľudí. Skoro žiadni bieli. Ale aj veľa policajtov postáva na rohoch. Market je úžasný, plný jedla a vôní. A druhý plný suvenírov. Nakúpime nejaké darčeky. A šup na pláž. Chceme sa predsa kúpať, keď je 26 stupňov. Smerom na sever od Durbanu nie a nie nájsť odbočku k pláži. Už sme zúfalí. Tak predsa len ideme späť do Warner Beach, tam to poznáme a je to fajn. Lenže zápcha na diaľnici von z mesta nás zdržiava. Fuj. Dojdeme a hodíme sa na chvíľu do vĺn. Potom v miestnom supermarkete nakúpime mäso a zeleninu. Dostali sme pozvanie od domácich na večer na grilovačku.
Naspäť na dome sa už všetko chystá. Cez záhradu preliezajú malé opice. Psy, ktorých je v dome asi sedem, na ne brešú. Je to vtipné, ako tie, na pohľad milé zvieratká, majú svoje cestičky cez ploty a stromy, ani nestúpia na zem. Ale nič pred nimi nie je bezpečné, preto sú aj všetky kľučky na dverách a oknách zrušené, a všetko je zasúvacie a zamykacie. Sú to šikovné potvory a zoberú všetko.
Grilovačka je veselé stretnutie domácich bielych ľudí a ich kamarátov a detí. Jeme a popíjame. Vedľa v dome majú párty černosi. Zvláštne. Po niekoľkých vínach sa bavíme s domácimi už otvorenejšie a pýtame sa aj na chúlostivejšie veci. Cestovanie, život v Afrike, rasizmus. Je, a ľudia sa stále separujú. Oni majú aj pani, čo im chodí upratovať a asi aj variť. Černošku. Snažia sa kvôli nám hovoriť „obyčajnou“ angličtinou, aby sme im rozumeli, ale keď sa bavia medzi sebou, tak hovoria buď afrikánsky, alebo s podivným prízvukom a používajú podivné slová. Sedeli sme s nimi na terase asi do dvanástej pri zvukoch oceánu. Bolo to super.


Indický oceán


Durban

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára