streda 15. apríla 2020

Cesta s ELK a MOOSE do Lake Louise

Cesta s ELK a MOOSE do Lake Louise


Kanada 13. 4. - 23. 4. 2018


Ráno vstaneme celkom skoro. Zas. Raňajky sú formou self service. Jedlo je po stoloch, treba sa len obslúžiť. Posedávame a nájdeme knihu histórie lyžovania v Revelstoke. Super. Kedysi dávno došli Nóri a začali to tu. Odfotím si historické foto. Pani v opätkoch, s make upom a rúžom s lyžami na nohách. Je to super retro. Ideme na info, ale pani nám vraví, že je ešte moc snehu na túry. Na druhej strane nemôžeme ísť ani do Lake Louise – našej ďalšej zastávky, lebo je lavínové nebezpečenstvo a zastavili dopravu. Asi do štrnástej. Hm, čo robiť? Zo všetkého si vyberieme prechádzku k niekdajšiemu skokanskému mostíku. Ideme cestou aj snehom. A skončíme na veľkom parkovisku pod ním. Sú tam WC, s háčikom proti medveďom a plno papierom. Relatívne čisté. Super. Ešte aj gel na ruky tam je.
Vyšlapeme hore pod mostíky, ale je to riadny strmák. Hore sú už len pozostatky mostíkov a veža, na ktorú sa nedá ísť. Poskytne nám to krásny výhľad na okolité kopce a rozliatu rieku dole v údolí. Smerom dole sa doslovne šúchame a pridržiavame drôtu v zemi. Je to veselé. Zlezieme v zdraví a ideme späť do dediny. Zastavíme sa v obchode, to nám odporučila pani. Ak by bola lavína alebo kolóna, treba mať v aute jedlo. Nikdy nevieš, čo bude. Tak nabalení ideme ďalej, je niečo po jednej. Ale nie je problém, premávka je plynulá. Kopce okolo sú zasnežené. Na stromoch ani lístok. Dosť veľa kamiónov, ale idú rýchlo. Občas sú aj dva pruhy na ceste, takže nie je problém predbehnúť. A už stretávame aj tie autá s korbou. A značky ELK CROSSING. Urobíme si odbočku pri Emerald Lake, presne tam, kde zazriem nejaké zviera a buď je to moose alebo elk. Ale jazero je celé biele, zamrznuté a zasnežené. Takže sa po ňom prejdeme a ideme ďalej. Vystúpame do 1605 m n. m. a už sme v Lake Louise. A je o hodinu viac. Len tak. Časový posun. Iné časové pásmo.
Ubytujeme sa, máme hotel s bazénom, teším sa zaplávať si. Ideme sa prejsť k jazeru Louise a hotelu Fairmont Chateau. Sme jediní chodci, inak sa tam všetci vozia. Nevadí. Jazero je tiež celé biele, ale je v krásnom údolí medzi kopcami, je to čarovné. Aj sa dá korčuľovať, alebo teda dalo sa, lebo už to vyzerá také premočené. Dáme fotku s so snehom na pozadí. A potom zbehneme naspäť do dediny a ideme sa okúpať. Bublinky, horúca voda, ale aj bazén pre plavcov. Prázdne. Super.
 




Stylish


Výhľad z mostíka


ELK a MOOSE


Emerald Lake...inak úplne zelené


Jednotka

Jazero Louise
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára