streda 15. apríla 2020

Najdlhší piatok trinásteho


Najdlhší piatok trinásteho


Kanada 13. 4. - 23. 4. 2018
 


Letíme! Zas jedna krajina, v ktorej sme ešte neboli. Exotická. Studená a biela. Zasnežená.
Je piatok ráno. Päť dvadsať vstávam. Ešte posledné balenie, lebo včera niekto musel ísť na marhuľu...a nie jednu. Robím desiatu na cestu. Šesť šestnásť ideme autobusom pod most a Regiojetom do Viedne. Máme len jednu veľkú batožinu, tak sa nám ide pohodlne. Všetko ok stíhame. Čaká nás dlhý deň.
Odovzdáme batožinu, prejdeme cez kontrolu a šup na slnečné okuliare a voňavky. Ešte si kúpime malé vínko na cestu a čakáme na odlet. Je tam plno ľudí, a vytvorí sa nekončiaci sa rad. Tak si nezvyklo staneme aj my. Personál tam začne chaosiť a ľudí s batožinou stavajú do ďalšieho radu a v ňom im berú batožinu. Tak sa tam preradíme. Ostatní sa predbiehajú, tvária sa, že nerozumejú. Keď nás všetci predbehnú a za nami je už len pár ľudí, tak to stopnú a povedia, že môžeme ísť. Ešte asi tri skupinky sú pred nami. No chaos.
Nastupujeme, predok je plný, pretláčame sa dozadu. Presne naopak. Sedíme s Filipom na vzdialenosť cez uličku a ob rad. Ja so starkými, Holanďanmi, a on s dvoma prerastenými Maďarmi. Máme aj občerstvenie. Bagetka a pitie. Milá zmena oproti low costom.
Za dve hodiny sme v Amsterdame. Máme niekoľko hodín do odletu, tak sa motáme hore dole po letisku, pozeráme obchody. Sadneme si na kávu a s vyloženými nohami mailujeme, nabíjame a ja lúštim krížovky. Máme aj knihu, ale bude na ňu ešte čas.
Konečne je do odletu už len hodinka, a tak ideme k bráne. Ešte nás čaká kontrola, kde si človek sám skenuje pas. Je tam teraz nával. Pred časom, keď sme šli okolo, tam nebol nik. Stojíme za dedkom, ktorý sa veľmi prirodzene predbieha. Tak sa ho držíme a netrvá dlho a sme dnu. Sedíme v strede štvorky, v strednom rade lietadla. Uff, vedľa mňa pánko, vedľa Filipa tetuška. Ale moc sa s nimi nebavíme. Mastíme karty a keď vzlietneme, pozeráme filmy. Ja si dám šnúru: I, Tonya, Borg/McEnroe, Loving Vincent a Three Billboards Outside Ebbing Missouri. Medzitým nám donesú pitie, oriešky, jedlo, zas pitie a biele juhoafrické víno. Výborné.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára